Wij nemen onze verantwoordelijkheid
Vertrouwen in textielg

Wij zijn verantwoordelijk
OEKO-TEX® STANDARD 100 Zegel

Wereldwijd geldende OEKO-standaard sinds 1992

De OEKO-TEX® STANDARD 100, die in 1992 werd ingevoerd, is een wereldwijd erkend test- en certificeringssysteem voor textielen grondstoffen, tussen- en eindproducten van alle verwerkingsfasen en gebruikte accessoirematerialen.

De centrale verantwoordelijkheid van OEKO-TEX® heeft vooral betrekking op de uniforme en onafhankelijke ontwikkeling van testcriteria, Grenswaarden en testmethoden op wetenschappelijke basis. De basis hiervoor wordt gevormd door de omvangrijke en strenge maatregelencatalogus van OEKO-TEX®, waarin honderden afzonderlijke substanties zijn opgenomen. Daarnaast worden belangrijke wettelijke regelingen met betrekking tot substanties zoals azokleurstoffen, formaldehyde, pentachloorfenol, cadmium, nikkel en overige verboden stoffen, in acht genomen. Bovendien zijn ook chemicaliën opgenomen die schadelijk zijn voor de gezondheid, maar op dit moment nog niet wettelijk zijn vastgelegd.

Vereisten aan de OEKO-TEX® gemeenschap

Ook kunnen op deze plaats alle vereisten van de Europese chemicaliënverordening REACH en de kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen voor autorisatie van het Europees Agentschap voor chemische stoffen worden geraadpleegd. Deze vereisten zijn relevant voor groepen deskundigen van de OEKO-TEX® gemeenschap, met het oog op weefsels, textiel, kleding en accessoiredelen. Bij updates van de vereisten voor de OEKO-TEX® STANDARD 100 worden discussies en ontwikkelingen die relevant worden bevonden, zo snel mogelijk in acht genomen.

De OEKO-TEX® STANDARD 100 draagt bij aan een hoge en effectieve bescherming van eindgebruikers. Daarnaast zorgt dit samen met de uitgebreide productcontroles en regelmatige bedrijfsaudits voor een wereldwijd langdurige bewustmaking van de industrie en dus voor een verantwoordelijke omgang met chemicaliën.

Internationaal vastgelegde grenswaarden en testcriteria

Vaak gaan de testcriteria en grenswaarden verder dan nationaal en internationaal geldende richtlijnen. De tests op schadelijke stoffen van OEKO-TEX® zijn afhankelijk van het betreffende gebruiksdoel van het textiel en de materialen – oftewel, hoe intensiever het huidcontact van een product en hoe gevoeliger de huid, hoe strenger de menselijk-ecologische vereisten.

Voor dergelijke certificeringen geldt de voorwaarde dat alle bestanddelen van het artikel aan de vereiste criteria moeten voldoen. Hiertoe behoren ook het aantonen en toepassen van bedrijfsmaatregelen en kwaliteitswaarborgende maatregelen, en de juridisch bindende ondertekening van verbintenis- en conformiteitsverklaringen door de aanvrager.

Met de conformiteitsverklaring verplicht de eigenaar van een certificaat zich tegenover het instituut uitsluitend producten te voorzien van het label OEKO-TEX® STANDARD 100 die aan de testcriteria voldoen.

Deze vier productklassen worden onderscheiden:

 • Productklasse I:
  Artikelen voor baby's en kleine kinderen tot 3 jaar (ondergoed, rompertjes, kleding, beddengoed, badstoffen etc.)
 • Productklasse II:
  Artikelen waarbij intensief huidcontact bestaat (ondergoed, beddengoed, T-shirts, kousen etc.)
 • Productklasse III:
  Artikelen waarbij geen intensief huidcontact bestaat (vesten, jassen etc.)
 • PProductklasse IV:
  Uitrustingsmaterialen (gordijnen, tafelkleden, kussenhoezen voor meubelen etc.)

Veel aangeboden tapijten dragen dat STANDARD 100 by OEKO-TEX®zegel

 • Vloerkleed voor de kinderkamer Boerderij Dieren Beige
  Vloerkleed voor de kinderkamer Boerderij Dieren Beige
  Kies uw Maat
 • Designer vloerkleed Splash-patroon Turquoise
  Designer vloerkleed Splash-patroon Turquoise
  Kies uw Maat
 • Vloerkleed Modern Woonkamer Grijs - OPRUIMING
  Vloerkleed Modern Woonkamer Grijs - OPRUIMING
  Kies uw Maat
 • Oosters vloerkleed vintage-look rand crème
  Oosters vloerkleed vintage-look rand crème
  Kies uw Maat
Alle prijzen zijn incl. BTW.
© 2020 by Diva Teppich Center
Design by PurPure | Code by schoenkannjeder
Nach oben