Designtapijten - van de klassieke oudheid tot heden:
ieder tapijt is een kunstwerk

Designer tapijten
Tapijt ontwerp

Is een designtapijt wel een designtapijt?

Al snel rijst de vraag: wanneer kun je spreken van design, wanneer is een tapijt ook echt een designtapijt? Als een gerenommeerde designer het heeft ontworpen? Of als het tapijt over bepaalde basiseigenschappen zoals trendy kleuren beschikt, als het op een bepaalde wijze is gemaakt, als speciale stoffen ervoor worden gebruikt of als het tapijt prachtige patronen bezit? Wij zijn van mening dat alle factoren tezamen bepalen of een tapijt een designtapijt is. Want ieder tapijt met een creatief ontwerp is door een designer gecreëerd en draagt daarmee in elk geval terecht de titel van designtapijt.

Designtapijten benadrukken iemands persoonlijkheid, de persoonlijkheid die wordt weerspiegeld in de aankleding van de binnenkant, oftewel het interieur. Daarbij vervagen de grenzen tussen een nuttige, warme vloerbedekking, een decoratie en een kunstwerk snel. Als je de intocht van tapijten in onze huizen in ogenschouw neemt, is de vraag die we aan het begin stelden zo'n gekke vraag nog niet.

Geknoopte kunst van wilgen

Tapijten, vandaag de dag nog even populair als toen

Tapijten zoals wij ze vandaag de dag kennen, met de mooiste designs en aangenaamste kleuren, dateren van het begin van de menselijke beschaving. Sinds mensenheugenis worden buigzame materialen verwerkt tot gevlochten objecten. Aanvankelijk werd meestal wilgenhout gebruikt. Zo wordt de vlechtkunst algemeen beschouwd als voorloper van de weeftechniek. Oorspronkelijk maakten deze activiteiten vooral deel uit van het dagelijks leven van nomaden en ook van dat van boeren die de gevlochten werken van vlak weefsel voor de eigen behoefte gebruikten. Tekeningen tonen aan dat honderden jaren geleden al zelfgemaakte tapijten in woonruimten voorkwamen. Omdat de destijds gebruikte materialen van nature niet duurzaam waren, bestaan er geen resten van tapijten van voor 500 v.Chr. die toen al vanuit Azië wereldwijd werden geëxporteerd.

Stijlelement granaatappel

De verspreiding van het designtapijt

In Europa deed het tapijt rond 710 n.Chr. zijn intrede. Destijds vestigden Noord-Afrikanen die de tapijtknoopkunst beheersten, zich in Spanje. Typisch symbool voor de dynastie die in die tijd ontstond, is de granaatappel, omdat deze eerste tapijtindustrie zich in de buurt van Granada vestigde. Dit symbool van de stad Granada werd later wereldwijd als ornament in geknoopte tapijten teruggevonden.

De weefkunst en tapijten zijn even wijdverspreid als de continenten uitgestrekt zijn. Door de industrialisatie in de 20e eeuw werd de vloerkunst die tot dan toe aan welgestelden voorbehouden was, ook betaalbaar voor de grote massa. Daarnaast ontwikkelden de designs van tapijten zich steeds verder weg van de traditionele Oosterse ornamenten. Door deze twee ontwikkelingen werden designtapijten een blijvend economisch succes. Dankzij de moderne designs ontstonden voor huishoudens meer mogelijkheden om de tapijten voor persoonlijke interieurstijlen te gebruiken. Dit bracht ook een revolutie op het gebied van de interieurinrichting teweeg. Want in deze tijd vond een verandering plaats waarbij men niet langer decors van behang en andere stoffen gebruikte voor tapijten en deze in hetzelfde design versierden. Tapijten werden stijlelementen die zones in ruimten zoals de eetkamer, woonkamer of retraiteruimte afbakenden.

Koop designer tapijten online

Designtapijten passend bij de woontrend

Modetrends slaan na een tot vier jaar over naar de Home & Living-sector en dat geldt ook voor de designs van tapijten. Zo kunnen trends zoals pailletten of glitters na enkele jaren op onze kussenslopen of de vloerbedekking worden aangetroffen. Trendsetters die hun ruimten graag volgens de laatste trends inrichten, zullen van deze designtapijten houden. Want dankzij de steeds verder geoptimaliseerde productiemethode en de vaak gebruikte kunstvezels worden de tapijten met het modieuze design steeds betaalbaarder, wat het hart van decoratieliefhebbers sneller doet kloppen en goed voor de portemonnee is. Bovendien beschikken de kunstvezels over uitstekende producteigenschappen en zijn ze zeer onderhoudsvriendelijk. Door de moderne materialen en de geavanceerde productiemethode kunnen de excentriekste designs in schitterende trendy kleuren worden geproduceerd.

Samenvattend kunnen wij zeggen dat wij van excentrieke designtapijten spreken, als het gaat om trendy designconcepten die worden ontwikkeld en ontworpen om de laatste woontrends te benadrukken.

Assortiment van tapijten met een bijzonder design

 • Designer vloerkleed Marokkaans patroon Vloerkleed met franjes Meerdere kleuren
  Designer vloerkleed Marokkaans patroon Vloerkleed met franjes Meerdere kleuren
  Kies uw Maat
 • Designer vloerkleed Olieverfschilderij Meerkleurig
  Designer vloerkleed Olieverfschilderij Meerkleurig
  Kies uw Maat
 • Vloerkleed Met ruitpatroon Beige
  Vloerkleed Met ruitpatroon Beige
  Kies uw Maat
 • Vloerkleed Canvas
  Vloerkleed Canvas
  Kies uw Maat
Alle prijzen zijn incl. BTW.
© 2020 by Diva Teppich Center
Design by PurPure | Code by schoenkannjeder
Nach oben