Marokkaanse patronen:
traditionele kunst

Marokkanische Muster-Teppiche - Stadt
Wüste Marokko

De geschiedenis van de herkomst van de patronen

Marokko vormt al sinds de oudheid een brug tussen Oriënt, Afrika en Europa. Al eeuwenlang zijn Marokkaanse patronen niet meer weg te denken uit Europa en de rest van de wereld. Wij vinden ze geweldig, deze geometrische meesterstukken met hun vele in de patronen verstopte details. Maar wat is de oorsprong van deze ingewikkelde patronen?

Over de eerste Berbers, die volgens archeologische vondsten en rotstekeningen al twee millennia vóór Christus in het land woonden, is helaas weinig bekend. We weten echter wel dat zij een voortrekkersrol hadden in het ontstaan van buiten- en binneninrichting.

Om de ontstaansgeschiedenis van de Marokkaanse patronen te begrijpen, moeten we ver terug in de tijd, naar ca. 700 na Christus. Toentertijd veroverden Arabische moslimlegers binnen 50 jaar het hele oosten van Noord-Afrika, evenals de Noord-Afrikaanse Middellandse Zeekust. Enkele Arabische legers bereikten daarbij ook Marokko. Hoewel de inwoners zich in eerste instantie succesvol konden verweren en de Arabieren een paar tegenslagen te verduren kregen, konden de Arabieren de Berbers uiteindelijk toch onderwerpen.

Maar wat heeft dat te maken met de ontstaansgeschiedenis van Marokkaanse patronen? De Arabieren brachten ook het 'Edict van Yazid' uit het jaar 721 na Christus met zich mee. Het was een uitdrukkelijk verbod op het maken van afbeeldingen van mensen en dieren in beeldhouwwerken en schilderijen. Volgens de islam mag alleen God (Allah) een dergelijke scheppingskracht bezitten. Door dit verbod waren de islamitische kunstenaars gedwongen uitsluitend ornamentiek te gebruiken, wat van grote invloed op de Marokkaanse kunst was. Een treurige ontstaansgeschiedenis, want de het was de kunstenaars daardoor niet toegestaan zich volledig vrij te ontplooien.

Terugkijkend was dit verbod het allereerste begin van de klassieke Marokkaanse patronen. Aangezien het verboden was om afbeeldingen van dieren en mensen te maken, zochten de kunstenaars hun toevlucht tot ingewikkelde geometrische patronen. Uit eenvoudige vormen creëerden ze kunstwerken en maakten het beste van het verbod op afbeeldingen.

Teppiche mit bunten Marokkko-Mustern

Principes van de Marokkaanse kunst

De eerder genoemde ornamentiek behelst een oppervlak, dat met geometrisch geconstrueerde patronen is gevuld. Door de heersende omstandigheden bereikte de islamitische kunst een bijzondere ontwikkeling en perfectionering.

Bij het vormen van patronen in het islamitische ornament is de spiegelsymmetrie bijzonder belangrijk. Afzonderlijke elementen, of op het gehele oppervlak, in bijna elk patroon zie je symmetrische ornamenten. Meestal zijn het eenvoudige geometrische vormen, zoals het vierkant, die zowel horizontaal als verticaal spiegelsymmetrisch zijn. De gelijkbenige driehoek, in spiegel- of rotatiesymmetrie, en het kruis voldoen eveneens aan de wetten van de symmetrie. Complexere motieven, zoals het boogpatroon, kunnen als doorontwikkeling van de symmetrieregel worden beschouwd.

Zelfaanvullende patronen vormen een ander principe binnen de ornamentiek. Daarbij kan een ornament afwisselend meer naar de voorgrond of juist naar de achtergrond worden verplaatst. Vanuit de achtergrond ontstaat tegelijkertijd een nieuw patroon, afhankelijk van de waarneming van de kijker. Het is een complexer patroon, dat voor- en achtergrond met elkaar laat versmelten. Deze patronen worden als bijzonder dynamisch ervaren, omdat ze voor het oog van de kijker constant veranderen, afhankelijk van waar hij op focust.

Een ander principe vormt het oneindige rapport in een Marokkaans patroon. Dit zijn zich herhalende, met elkaar verbonden geometrische patronen, die in principe oneindig kunnen worden voortgezet. Het oppervlak bestaat dan uit een fragment van een tot in de oneindigheid voortgezet patroon.

Marokkanischer Teppich in Schwarz Weiß

Marokkaanse patronen in ons huis

Marokkaanse patronen zijn tegenwoordig een vast onderdeel van veel inrichtingsstijlen. Op een tegelspiegel in een moderne, eenvoudige keuken, of in de vorm van een rand in een neutrale badkamer maken ze de ruimte een beetje speelser.

Niet alleen op tegels worden vaak geometrische patronen gebruikt, ze versieren van oudsher veel decoratieobjecten, zoals vazen, kandelaars en lampen. Deze elementen worden vooral buitenshuis graag gebruikt, om 's zomers voor een oriëntaals vakantiegevoel te zorgen.

Maar niet alleen op tegels en vazen doen deze patronen het goed, Marokko staat ook bekend om zijn tapijtkunst. Er is dan ook ruime keuze uit tapijten met een Marokkaans design. Deze tapijten zijn bijzonder populair om een ontspannen bohemien-stijl te completeren. Deze look is gebaseerd op oriëntaalse invloeden en verschillende materialen.

Behalve in de klassiekers van de Marokkaanse kunst worden de patronen inmiddels ook in tapijten en bekledingen gebruikt. Hele meubelen worden al met oriëntaalse patronen versierd - nog een bewijs dat Marokkaanse patronen 'evergreens' in de interieurbranche zijn. Door de eenvoudige, zuivere geometrische vormen passen ze zich aan elke inrichtingsstijl aan en eisen ze niet alle aandacht op. Daarom worden Marokkaanse patronen zo veelzijdig gebruikt, ze kunnen zonder problemen als completerend inrichtingselement worden ingevoegd.

Elegant marokkanisch einrichten

Hoe Marokkaanse patronen elegant kunnen worden geïntegreerd

Om je woonruimtes met oriëntaalse patronen op te sieren, hoef je niet je hele inrichtingsstijl te veranderen. Voor eenvoudige woningen zijn Marokkaanse patronen bijzonder geschikt als ze decent worden ingezet.

Ultramodern zijn tapijten met een zwart-wit ruitpatroon. Deze tapijten kunnen met elke inrichtingsstijl worden gecombineerd, van Scandinavisch of bohemien tot modern. Hun zuivere eenvoud en elegantie ondersteunen het overige interieur en leiden de aandacht er niet vanaf.

Een creatieve gebruiksmogelijkheid voor meubelen bieden lijmfolies met een Marokkaans patroon. Die zijn voor weinig geld in nagenoeg elke doe-het-zelf-zaak of online te koop. Met een paar handgrepen kunnen meubelen in Marokkaanse stijl worden beplakt en veranderen deze daardoor in unieke blikvangers. Volg bij het beplakken de gebruiksaanwijzing, voor een plooi- en bellenvrij resultaat.

Als u niet zeker weet of de Marokkaanse look bij uw inrichting past, kunt u eerst alleen een paar decoratieve vazen of lampen aan uw interieur toevoegen. Zulke details hebben op Home & Living-gebied een grote invloed op het ruimtegevoel, zodat u snel en voordelig een look kunt veranderen.

Teppiche mit marokkanischem Muster

Alle prijzen zijn incl. BTW.
© 2020 by Diva Teppich Center
Design by PurPure | Code by schoenkannjeder
Nach oben