Natuurlijke vezel:
Wij stellen u voor, jute en soortgenoten

Schapenvacht natuurlijke vezel
Vrouw op tapijt van natuurlijke vezels

Tapijten van natuurvezels - diversiteit door dessin, kleur en grootte

De trend 'gezond leven' is bij voeding en cosmetica nog lang niet voorbij. Veel mensen willen ook in hun eigen huis duurzame natuurvezels. Daarbij biedt de natuur vele verschillende vezels met uiteenlopende eigenschappen, kleuren en bijbehorende gebruiksdoelen.

Zoekbegrippen als ecotapijten, natuurtapijten, katoenen tapijten of biologische vloerbedekking dekken het thema uitstekend af. Tapijten van natuurvezels zijn bijzonder milieuverantwoord en voor milieubewuste mensen een uitstekende mogelijkheid om natuurlijk te wonen. Principieel geldt dat tapijten van natuurvezels het binnenklimaat verbeteren. Want voor dat soort tapijten is het de natuurlijkste zaak van de wereld om waterdamp uit de lucht te absorberen, het water op te slaan en zo nodig weer af te geven.

Bij tapijt24.nl zult u in ieder geval slagen wanneer het een natuurlijk tapijt moet zijn. Of u daarbij nu de voorkeur geeft aan effen, bontgekleurde, gedessineerde of naturel tapijten – de enorme keuze doet het natuurbewuste hart sneller kloppen.

Tapijten van natuurvezels kunnen zijn gemaakt van twee verschillende soorten vezels. Daarbij maken we onderscheid tussen plantaardig en dierlijk.
Natuurlijk vezelig dierenhaar

Dierlijke natuurvezels: wol, zijde, dierenhaar

Wol: Wol is afkomstig van schapen, die met regelmatige tussenpozen worden geschoren. Met zijn elektrostatische gedrag heeft wol een gunstige invloed op het binnenklimaat. Hoe werkt dat? Wol is hygroscopisch ofwel wateraantrekkend, wat tot gevolg heeft dat elke wolvezel wel 40 procent van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen zonder naar buiten toe vochtig of nat te worden.

Zijde: Zijde is afkomstig van de zijderups. Om precies te zijn is het afkomstig van de cocon van deze vlijtige diertjes. De cocon bestaat uit fijne zijdedraadjes, die door mensenhanden voorzichtig worden opgewikkeld. Van de natuurvezels is zijde het enige 'filament' (eindloze draad) dat in de natuur voorkomt. Deze ongekend waardevolle natuurlijke stof wordt niet alleen in de kledingindustrie gebruikt, maar ook bij de productie van zeer fijne handgeknoopte tapijten.

Dierlijk haar: Tapijten met haar als natuurvezels kunnen van verschillende dieren afkomstig zijn. Daarbij komt het prachtige haar van kamelen, geiten en zelfs van enkele runderrassen in aanmerking voor de productie van tapijten.

Natuurlijke vezelgroente

Plantaardige natuurvezels: Gewassen, stengels, planten

Kokos: De populaire vrucht van de kokospalm is niet het enige wat deze tropische boomsoort te bieden heeft. Uit de bolster van onrijpe vruchten worden de ons bekende kokosvezels gewonnen en verwerkt tot garen. Oorspronkelijk werd het uit kokosvezels gewonnen garen verwerkt tot kabels en matten. Van daaruit is het geen grote stap om er tapijten van de maken. Het zeer robuuste materiaal is bij uitstek geschikt voor gebruik als vloerbedekking. Omdat kokospalmen zeer gevoelig zijn voor bevriezing, groeien ze voornamelijk in tropische en subtropische landen. India, de Filipijnen, Indonesië, Sri Lanka, Zuid-Amerika en delen van Afrika zijn daarbij de belangrijkste toeleveranciers.

Jute: Jute is een soort struik, een kruid – een éénjarig gewas dat wel drie meter hoog kan worden. Het gewas vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en is van daaruit naar Azië, India en Pakistan overgebracht. Jute heeft een altijd vochtig, tropisch klimaat nodig om te kunnen groeien en gedijen. Belangrijk om te weten is dat de vruchten van jute absoluut giftig zijn. De stengels worden na de oogst gebroken, gewassen en vervolgens tot garen gesponnen. Jute zelf is zeer trekvast en wordt niet alleen gebruikt voor de gebruikslaag van tapijten, maar ook voor de rug, als vulketting voor geweven producten en als dragermateriaal voor linoleum.

Sisal: Sisal wordt gewonnen uit de agave en zoals veel andere natuurvezels gesponnen tot een garen. De vezel is extreem slijtvast en wordt vaak verwerkt tot platgeweven tapijten en deurmatten. Dankzij het grote waterabsorberende vermogen zijn tapijten van sisal zeer geschikt voor in de keuken en de hal en op terrassen of balkons.

Katoen: Geweven tapijten worden bij voorkeur gemaakt van katoen. waarom dat zo is, ligt aan de uitzonderlijke trekvastheid van deze natuurvezel. De katoenvezel groeit uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant. Na de oogst wordt het katoen geperst en in spinnerijen tot draden gesponnen.

Kurk: In de botanica is kurk - ook felleem genoemd - de laag tussen de boom en de schors. Het kurk zoals wij dat kennen, wordt gewonnen uit een speciale eik, de kurkeik. En ofschoon kurk ook wordt gewonnen uit de Aziatische Amur kurkboom, is Portugal de grootste kurkproducent. Als vloerbedekking biedt kurk een aantal voordelen, bijvoorbeeld een hoge elasticiteit, die zijn oorsprong vindt in de met lucht gevulde, afgestorven cellen. Daarnaast is kurk qua duurzaamheid een waar natuurtalent. Het gaat extreem lang mee, want het materiaal is zeer slijtvast en dus oersterk. Daarnaast is kurk een waar natuurtalent als het gaat om duurzaamheid. Dat begint al bij de winning van het materiaal, want de kurkboom wordt niet geveld, maar alleen geschild en bovendien is kurk biologisch afbreekbaar.

Natuurlijke vezels

Zo verzorgt u uw tapijt van natuurvezels

Over het algemeen zijn tapijten van natuurvezel gemakkelijk te onderhouden en te reinigen. Met name de robuuste vezels van sisal en kokos zijn zo sterk dat ze met alle gemak in de hal of in de eetkamer kunnen worden gelegd. Omdat de vezels qua structuur zo compact zijn, nemen ze maar heel moeilijk vuil op en kunnen ze gerust af en toe worden uitgeklopt. En dat niet alleen, de tapijten van deze natuurlijke materialen zijn antistatisch en trekken dus geen stof en vuil aan. Maar ze absorberen wel geluid, iets wat met name in grote, galmende ruimten van groot voordeel kan zijn.

Ons aanbod aan tapijten van natuurvezels

 • Australische schapenvacht Slaapkamerkleedje Natuurlijk wit
  Australische schapenvacht Slaapkamerkleedje Natuurlijk wit
  Kies uw Maat
 • Vloerkleed Sisal-look Ruiten Grijs
  Vloerkleed Sisal-look Ruiten Grijs
  Kies uw Maat
 • Geweven vloerkleed Kelim Gestreept Gekleurd
  Geweven vloerkleed Kelim Gestreept Gekleurd
  Kies uw Maat
 • Vloerkleed Indiaas Gabbeh Gemêleerd Randen Groen
  Vloerkleed Indiaas Gabbeh Gemêleerd Randen Groen
  Kies uw Maat
Alle prijzen zijn incl. BTW.
© 2020 by Diva Teppich Center
Design by PurPure | Code by schoenkannjeder
Nach oben