Uw tapijt juist plaatsen
Ligt uw tapijt juist?

Modernes Loft
Wohnzimmer beige

Verkeerde aankoop en ergernis vermijden

Bij de aankoop van uw tapijt zijn er enkele aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden. Past het design wel bij mijn inrichting? Moet het tapijt behaaglijk en zacht aanvoelen, en hoogpolig zijn? Of kiest u liever voor een laagpolig en robuust tapijt? Waar wil ik het tapijt voor gebruiken? Welja, zegt u: is het tapijt eenmaal thuis ontvangen, dan vind ik wel een passend plekje! - Opgepast - Hebt u het tapijt eenmaal thuis, kost het vaak veel tijd en moeite om de verkeerde aanschaf - waaronder een verkeerde maat - ongedaan te maken en bezorgt het u vaker ook nog eens enige ergernis. De oorzaak van zo'n verkeerde aanschaf is vaak te wijten aan het feit, dat u vooraf geen rekening heeft gehouden met de maat van het tapijt en de gewenste plek van bestemming.

Om u behulpzaam te zijn bij de juiste keuze van uw tapijt, geven wij u enkele richtlijnen over het hoe en waar u het beste uw tapijt kunt plaatsen voor zowel de woon-, slaap- en eetkamer, als voor de gang.

Voordat u zich gedachten maakt over de kleur, het design of de structuur is het van bijzonder belang reeds vooraf zeker te zijn van de juiste maat van het tapijt. Het is daarom aan te bevelen dat u eerst kennis heeft van de grootte van de ruimte waarin uw het tapijt wil plaatsen.

Afhankelijk van de grootte van de ruimte, kiest u verhoudingsgewijs de passende maat, waarbij als vuistregel geldt: kleine ruimtes, een kleinere maat tapijt, grotere of grote ruimtes, een grotere maat tapijt. Klinkt eenvoudig. Echter, in de regel wordt aanbevolen om het tapijt liever een maat groter te nemen. Dit, om zeker te zijn van de juiste keuze.

Indien u dit soort vuistregels niet kunt toepassen, is het minder prettige gevolg vaak, dat daardoor onder andere het ruimtelijke gevoel vertekend wordt. Immers, te grote of te kleine tapijten zorgen er dan voor dat u de indruk krijgt dat de proporties in de ruimte niet kloppen. Te kleine tapijten vallen in het niet en te grote verkleinen de ruimte optisch.

Bovendien is er naast de beinvloeding van het ruimtelijk gevoel door de maat van het tapijt, ook nog een praktische reden waarom het belangrijk is eerst met de maat aan de slag te gaan. Mogelijke obstakels die u daarbij kunt aantreffen zijn, het ontbreken van de gewenste maat bij de leverancier en een verhoogde prijs bij een grotere afmeting. Daarbij is het niet geheel uitgesloten, dat de prijs voor een grotere maat proportioneel kan stijgen, wat buiten uw verwachting ligt.

Teppich auslegen Wohnzimmer

Woonkamer

In de woonkamer wordt het bankstel als maatstaf genomen om de juiste maat van het tapijt te bepalen. Het is een ongeschreven regel, dat de lengte van het tapijt wordt gevonden door bij de lengte van het bankstel ca. 30 cm aan beide zijden op te tellen.

Om te bepalen waar het tapijt moet komen te liggen, moet u de meubels alvast zo opstellen, alsof het tapijt er al ligt.

Kleine ruimte (15-20 m2) – Klassiek genomen, wordt in een kleine ruimte, een rechthoekig tapijt precies voor het bankstel geplaatst. Het tapijt moet minimaal net zo groot zijn als het bankstel, maar mag niet meer dan 10 cm aan weerszijden overstaan. Daarbij behoort het bankstel niet op het tapijt geplaatst te worden, omdat door de beperkte grootte van de ruimte het tapijt anders optisch klein uitvalt. Op het tapijt zelf kunnen dan een kruk, bijzettafel of dergelijks geplaatst worden.

Middelgrote ruimte (ca. 30 m2) – In een middelgrote ruimte zijn er vaak meerdere zitmogelijkheden aanwezig. Als voorbeeld: een tweezitsbank en twee losse zetels. Ook hier weer het tapijt voor het bankstel plaatsen. Maar nu mag het tapijt aan weerszijden met 20 tot 30 cm overstaan. In dit voorbeeld is de bijzettafel in het midden geplaatst en bevinden zich de zetels enigzins schuin tegenover de tweezitsbank en zijn alle elementen op de hoeken van het tapijt geplaatst met dien verstande dat slechts de voorpoten hierop staan. In deze opstelling heeft u een harmonisch beeld gecreeert.

Grote ruimte (meer dan 40 m2) – Uitgaande van een grote ruimte met dezelfde meubelopstelling als bij de middelgrote ruimte wordt in de regel een veel groter tapijt aangeschaft. De overstand kan varieren, maar is ten minste 1 meter aan weerszijden en ten minste 50 cm achter de zitmogelijkheden. Alle zitmeubelen worden volgens het eiland principe op het tapijt geplaatst en wel zo dat elk zitelement voldoende omgeven is door het tapijt. Overige meubelstukken zoals bijvoorbeeld commodes of kasten worden niet op het tapijt geplaatst.

Hoekzitbank – Volg dezelfde richtlijnen als hierboven beschreven. Echter, in plaats van een rechthoekig tapijt wordt hiervoor een vierkant tapijt gekozen.

Rond tapijt – Past u op als u kiest voor een rond tapijt in uw woonkamer. Goede plaatsingsmogelijkheden hiervoor zijn onder een ronde salontafel of als Eye-Catcher onder een hoek van de zitbank.

Teppich auslegen Esszimmer

Eetkamer

U kent het wel, mooie en robuuste tapijt aangeschaft voor de eetkamer en bijna perfect geplaatst - en dan - toch nog die onaangename verrassing. In plaats van vier stoelpoten passen er slechts twee stoelpoten op het tapijt. Dit levert niet alleen een disharmonisch beeld op, maar is ook nog onpraktisch bij het verschuiven van de stoelen en vormt daarbovenop een risico wanneer de stoel hierdoor achterover kiept.

Besteedt u daarom niet alleen aandacht aan de grootte van de eettafel, maar ook die van de stoelen en hoe u deze wilt gebruiken. Ter voorkoming van deze onpraktische situatie, is het raadzaam om een tapijt te bestellen die aan weerskanten minimaal 70 cm breder is als de eettafel. Staan aan de uiteinden van de tafel ook nog stoelen, dan moet u er rekening mee houden ook in de lengte 70 cm bij te bestellen.

De vorm van het tapijt is eveneens afhankelijk van de vorm van de tafel. Een ronde tafel, een rond tapijt. Een rechthoekige tafel, een rechthoekig tapijt. - Klinkt logisch - maar is wel zo effektief. Houdt u ook nog even rekening indien uw tafel uittrekbaar is! Vergeet u dan niet de maat te nemen van de volledig uitgetrokken tafel.

Teppich auslegen Schlafzimmer

Slaapkamer

Hoezeer de aanschaf van een tapijt voor de slaapkamer een weldaad kan zijn, merk u vaak eerst als u in de wintermaanden in plaats van op een koude en harde vloer, op een zacht en hoogpolig tapijt loopt. Op zo'n moment begrijp je pas echt het belang van de aanschaf van een tapijt voor de slaapkamer. Tevens verhoogt het je gevoel van welbehagen in zo'n ruimte.

Hoe u het tapijt in de slaapkamer neerlegt is eigenlijk redelijk eenvoudig. De drie doorgaans voor de hand liggende methoden orienteren zich aan het bed. Bovendien, vooral wanneer u het slaapgedeelte optisch wil scheiden van de rest van de slaapkamer, kan dit heel goed geschieden door middel van het neerleggen van een tapijt.

Bij veel ruimte – Heeft u een groot bed en daarbij ook nog veel ruimte eromheen, dan wordt een groot tapijt zo onder het bed gelegd en wel zo, dat het volledige bed en ook de nachtkastjes erop plaatsvinden. Om te voorkomen dat het optisch niet te vol uitziet, is het raadzaam om noch een ruimte van ten minste 30 cm aan te houden tussen de rand van het tapijt ten opzichte van de nachtkastjes.

Een gedeelte – Een tapijt wordt slechts ten dele onder het bed gelegd en wel onder een derde deel van het bed, gerekend vanaf het uiteinde. Op deze wijze wordt het bed optisch verlengd en wordt de ruimte gelijktijdig extra tegen geluid en kou geisoleerd. Zoekt u naar een ander alternatief, dan heeft u bovendien de keuze uit onze collectie die gericht is op de omranding van het bed. De tapijtlopers uit deze collectie worden zowel links, als rechts, als aan het uiteinde van het bed neergelegd, waardoor een soort raamwerk ontstaat met een harmonisch beeld.

Als Eye-Catcher – Wilt u uw slaapkamer voornamelijk opwaarderen, dan kan dat door een klein tapijt neer te leggen als blikvanger. Heeft u het bed zijdelings aan een wand geplaatst, dan past een rechthoekig tapijt uitstekend hiervoor of u legt een rond tapijt schuin naast het bed.

Teppich auslegen Flur

Gang

Vanwege de uitgebreide keuzemogelijkheden van lopers voor de gang is dit de meest eenvoudige weg. Bij lopers moet u er enerzijds rekening mee houden, dat ze 15 tot 20 cm van de wand af liggen en anderzijds, dat u de deuren zonder problemen kunt openen. Dit is vooral het geval bij een hoogpolig tapijt.

Tapijten die ook beschikbaar zijn als lopers

Alle prijzen zijn incl. BTW.
© 2020 by Diva Teppich Center
Design by PurPure | Code by schoenkannjeder
Nach oben