Platweefsel -
perfect voor tapijten, meubels en nog veel meer

Plat geweven tapijtbeige
Stoel met vlakke stof

Wat betekent platweefsel?

Onder de noemer platweefsel vallen alle stoffen die niet zijn voorzien van een pool – de laag losse vezels van de gebruikslaag. Hierdoor zien de stoffen er vlak, glad en gelijkmatig, lees tweedimensionaal uit. Daarbij kunnen deze stoffen een gelijkmatig tot gestructureerd oppervlak hebben. Bij voorkeur wordt daarvoor gebruik gemaakt van speciale garens of twijnen, die speciale effecten teweegbrengen. Ook worden van deze stoffen met dessins en verschillende prints bijzondere eyecatchers gemaakt.

Platweefsels kennen een extreem grote verscheidenheid en zijn in de home & living branche zeer populair. De stoffen zijn veelzijdig en oersterk en worden dan ook gebruikt voor de productie van tapijten, sofa's, kussens en fauteuils. Bij de productie van platgeweven stoffen wordt gebruik gemaakt van uiteenlopende materialen. De kwaliteit strekt zich daarbij uit van goedkoop polyester via katoen tot zijde of het fijnste linnen.

Vlakke geweven stoffen voor meubels

De productie van platgeweven stoffen

Er bestaan verschillende productiemethoden voor platgeweven stoffen. De eenvoudigste zijn daarbij de hoofdbindingen: De effenbinding, de keperbinding en de satijnbinding.

De effenbinding (linnenbinding) is de eenvoudigste hoofdbinding bij het weven. Dit type weeftechniek is ook bekend als lakenbinding of tafbinding. De lakenbinding wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van wollen stoffen. Bij filamentgarens wordt eerder teruggegrepen op de tafbinding. Bij stoffen met effenbinding hebben de elkaar kruisende inslag- en kettingdraden een extreem hoge dichtheid. Daarbij loopt iedere kettingdraad afwisselend over en onder een inslagdraad.

Keperbindingen zijn te herkennen aan de schuin verlopende graat. Het alom bekendste weefsel met een keperbinding is de jeansstof denim. We onderscheiden daarbij de S-keperstreep, die van linksboven naar rechtsonder verloopt en de Z-keperstreep, die van linksonder naar rechtsboven verloopt. Bovendien wordt bij deze weeftechniek onderscheid gemaakt tussen ketting- en inslagkeper, afhankelijk van het feit of de kettingdraden of de inslagdraden aan de bovenkant overheersen. Het populaire denim is bijvoorbeeld een kettingkeper: daarbij is de ketting blauw, de inslag wit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gelijkzijdige en ongelijkzijdige kepers. Gelijkzijdig betekent dat de stof er aan beide kanten, in vaktaal aan de linker en de rechter productzijde, hetzelfde uitziet.

Bij de volgende hoofdbinding, de satijnbinding ook bekend als atlasbinding, loopt de inslag eerst onder een kettingdraad door, vervolgens over meer dan twee kettingdraden heen en zo voort. Bij de volgende inslagdraad wordt deze opeenvolging ten minste twee kettingdraden verplaatst. Op deze wijze ontstaat er een stof waarbij aan de bovenkant de parallelle inslagdraden sterk overheersen, wat de stof een glans geeft die van de lichtinval afhankelijk is. De stof is tweezijdig, aan de achterkant overheersen logischerwijs de kettingdraden.
Denim weefself

Betekenis binnen de textielbranche

Afhankelijk van de bedrijfstak worden de productiewijze en het begrip platweefsel niet uniform gebruikt. Zo wordt platweefsel in de dobbyweeftechniek bijvoorbeeld gebruikt voor de soort stoffen die op een 'vlak' weefgetouw – een dobby-getouw – worden geproduceerd. De genoemde dobby-getouwen hebben iets bijzonders. Bij deze weefmachines wordt de ketting horizontaal gespannen.

In de tapijtindustrie gaat het er anders aan toe. Daar duidt de benaming platweefsel op de wijze waarop de tapijten worden geknoopt. Hetzelfde geldt voor de bandmolen of het lintgetouw, waarbij sprake is van platweefsel. In beide gevallen gaat het om 'stoffen' die niet tot de rondweefsels behoren. Deze productiewijze bij tapijten maakt het fabrikanten mogelijk vele verschillende ontwerpen te produceren, zowel modern als klassiek.

Platgeweven tapijten zijn ontstaan in de nomadencultuur. De opbouw van deze tapijten komt voort uit de eis dat zij licht van gewicht moesten zijn. Dat was in die tijd voor het alledaagse gebruik van essentieel belang, omdat nomaden veel onderweg waren. Elke gram die kon worden bespaard was daarbij een zegen.

Loom platweave

Bekende platgeweven tapijten: Nimbaft, Soumak en Kelim

Tot de bekendste platgeweven Oosterse tapijten behoren de Nimbaft -tapijten. Waarmee meteen het eerste tapijt in zijn soort niet aan de beschrijving hierboven voldoet, omdat het half geknoopt en half geweven is. Dit heeft tot gevolg dat deze tapijten een kleine pool hebben.

Bij een Soumak -tapijt wordt een soort wikkeltechniek toegepast. Bij deze weef- c.q. breivorm worden de uitstekende inslaguiteinden niet teruggevoerd, maar steken aan de achterkant van het tapijt los en willekeurig naar buiten. Dat maakt het Soumak-tapijt zo duidelijk herkenbaar. Dit soort tapijten kan daarom maar aan één kant worden gebruikt. Naast de Soumak zijn er nog meer Oosterse tapijten, bijvoorbeeld de Sileh, Dhurrie en Jeddah.

Maar het bekendste tapijt onder de platgeweven tapijten is waarschijnlijk de Kelim . Deze Oosterse kunststukjes bekoren door hun unieke, kleurrijke dessin. Daarbij is het nauwelijks voor te stellen dat dit dessin per kleurbereik met maar één enkele draad wordt geweven. De bekende groeven in Kelim-tapijten ontstaan wanneer twee draden bij elkaar komen. Daardoor is deze soort gemakkelijk te onderscheiden van andere platgeweven tapijten.

Fabricage van vlak geweven tapijten

Platgeweven tapijten zijn oersterk

Tapijten van platweefsel zijn zeer geschikt voor gebruik op het balkon of het terras en worden ook outdoortapijten genoemd. Vanzelfsprekend hebben de modellen in ons tapijtassortiment enkele bijzondere eigenschappen, waardoor zij voor het gebruik buiten geschikt zijn.

Om uw balkon, terras, serre of keuken, woonkamer of gang flexibel te kunnen inrichten, zijn de platgeweven tapijten leverbaar in verschillende kleuren en maten. Bovendien zijn alle tapijten geschikt voor vloeren met vloerverwarming en kunnen dus ook binnen worden gebruikt.

Ons aanbod aan platgeweven tapijten

 • Vloerkleed Sisal-look Ruiten Grijs
  Vloerkleed Sisal-look Ruiten Grijs
  Kies uw Maat
 • In- & Outdoor Vloerkleed Kleurverloop Terracotta
  In- & Outdoor Vloerkleed Kleurverloop Terracotta
  Kies uw Maat
 • Geweven vloerkleed Kelim Met patronen Groen
  Geweven vloerkleed Kelim Met patronen Groen
  Kies uw Maat
 • Designer vloerkleed Oriënt Pasteltinten Roze
  Designer vloerkleed Oriënt Pasteltinten Roze
  Kies uw Maat
Alle prijzen zijn incl. BTW.
© 2020 by Diva Teppich Center
Design by PurPure | Code by schoenkannjeder
Nach oben