Reinigingstips voor uw tapijt.

Opdat u lang plezier van uw nieuwe tapijt beleeft, geven we hieronder de belangrijkste tips voor de verzorging en reiniging van tapijten. Met deze adviezen zal uw tapijt er nog lang als nieuw uitzien.

Brandvlekken

Brandvlekken

Brandvlekken op het tapijt zijn eerder zeldzaam. Aan de andere kant zijn ze ... meer lezen >>
Cola & sap

Cola & sap

Eventjes niet opletten en het is al gebeurd. Dit scenario doet zich meestal ... meer lezen >>
Bloedvlekken

Bloedvlekken

Bloedvlekken op het tapijt zijn dikwijls het gevolg van ongelukjes bij het koken ... meer lezen >>
Wijn

Wijn

Op een feestje is gemorste wijn een van de meest voorkomende oorzaken ... meer lezen >>
Ijsvlekken

Ijsvlekken

Kinderen en ijs – dat is vragen om vlekken op het tapijt ... meer lezen >>
Vet- & olievlekken

Vet- & olievlekken

Vetvlekken zijn niet alleen op kleding ergerlijk, maar al evenzeer ... meer lezen >>
Koffievlekken

Koffievlekken

Wie herkent het niet: je schenkt 's ochtends slaapdronken koffie in ... meer lezen >>
Kauwgom

Kauwgom

Bij deze plakkerige vlek slaat bij iedereen de vertwijfeling toe ... meer lezen >>
Lippenstift

Lippenstift

Dit soort vlek is niet graag gezien, omdat lippenstift vaak een opvallende ... meer lezen >>
Melk

Melk

's Ochtends aan het ontbijt met het gezin eventjes niet opletten en het is al gebeurd ... meer lezen >>
Inkt

Inkt

Inktvlekken komen tegenwoordig gelukkig niet zo vaak meer voor ... meer lezen >>
Kaarwas

Kaarwas

Op een romantisch avondje verlies je al snel de tijd uit het ... meer lezen >>
Thee

Thee

Of het nu op het werk of thuis is – iedereen is bekend met theevlekken ... meer lezen >>
Nagellak

Nagellak

Zo gebeurd wanneer u gehaast uw nagels lakt en daarbij het flesje omstoot of per ... meer lezen >>
Mosterd

Mosterd

Al lopend even snel een hotdog of lekkere sandwich eten en het is al gebeurd ... meer lezen >>
Dieren

Dieren

Of het nu een hond, kat of huisvarken is – elk dier dat naar buiten gaat, neemt ook ... meer lezen >>
Ketchup & Mayo

Ketchup & Mayo

Tijdens een uitgelaten grillparty is het zo gebeurd – je worst rolt met ketchup ... meer lezen >>
Chocolade

Chocolade

Haast elk huishouden kent zulke vlekken. Met name chocola ontsiert een tapijt ... meer lezen >>
Lijm

Lijm

Of het nu tijdens knutselen is of bij renovatiewerkzaamheden – iedereen heeft ... meer lezen >>
Aarde & drek

Aarde & drek

Aarde en drek zijn heimelijke metgezellen elke keer als er iemand over het tapijt ... meer lezen >>
Schimmel

Schimmel

Schimmelvlekken in het tapijt blijven meestal onopgemerkt, omdat ze optreden ... meer lezen >>
Fruit & groente

Fruit & groente

Zomertijd is fruittijd. Uitgerekend rode, blauwe of lila vruchten zijn het lekkerst en zoetst ... meer lezen >>

Brandvlekken

Brandvlekken

Brandvlekken op het tapijt zijn eerder zeldzaam. Aan de andere kant zijn ze relatief snel gebeurd door een ongelukje met een sigaret of kaars of door wegspringende vonken bij een feestelijke gelegenheid. Het beste kunt u het verbrande deel van de tapijtpool voorzichtig wegknippen met een nagelschaartje. Dit werkt echter alleen bevredigend wanneer het tapijt niet al te diep verbrand is.

 
Cola, sap & limonade

Cola, sap & limonade

Eventjes niet opletten en het is al gebeurd. Dit scenario doet zich meestal voor op party's of familiefeestjes – een van de gasten schudt net wat te heftig met de colafles of stoot per ongeluk het glas met sap om. Het beste is om de vlek te verwijderen voordat hij opdroogt. Absorbeer allereerst de cola zo volledig mogelijk. Dat gaat het beste met wit keukenpapier of een katoenen doekje. Mocht er na het opzuigen nog een vlek te zien zijn, dan kunt u deze behoedzaam betten met een ammoniakoplossing. Blijkt de vlek ook na deze behandeling hardnekkig bestaan, dan verdient nabehandeling met azijn aanbeveling.

 
Bloedvlekken

Bloedvlekken

Bloedvlekken op het tapijt zijn dikwijls het gevolg van ongelukjes bij het koken of van een bloedneus. Ze zijn niet alleen op kleding ergerlijk, maar al evenzeer op het tapijt. Zoals met de meeste vlekken is snel handelen geboden. Probeer ook bloedvlekken in eerste instantie zo volledig mogelijk op te zuigen met keukenpapier of een katoenen doek. Verdun daarna eventueel nog aanwezige vlekresten met water en absorbeer opnieuw met keukenpapier of een doek. Aan het water kunt u desgewenst een speciaal reinigingsmiddel toevoegen. Behandel vlekken van vers bloed altijd met koud water; in overige gevallen kunt u ook lauwwarm water gebruiken. Helpt ook het voor de tweede maal opzuigen niet, behandel dan na met water en wat afwasmiddel. Zijn er daarna nog steeds bloedresten te zien, bet dan het tapijt voorzichtig af met een ammoniakoplossing 5%.

 
Wijn

Wijn en andere alcoholische dranken

Op een feestje is gemorste wijn een van de meest voorkomende oorzaken van vlekken op het tapijt. Maar laat deze pech de pret niet drukken! Verwijder de alcohol daarom zo snel mogelijk. Absorbeer de vloeistof terstond volledig met keukenpapier of een katoenen doekje. Behandel het tapijt daarna met een speciaal reinigingsmiddel en bet het tot slot af met witte spiritus. Voeg bij biervlekken warm water aan de spiritus toe en bet het tapijt met dit mengsel.

 
Ijsvlekken

Ijsvlekken

Kinderen en ijs – dat is vragen om vlekken op het tapijt. Het zal niet de eerste (en laatste) keer zijn dat tijdens het spelen of ravotten het ijsje pardoes op het tapijt ploft. Zulke ongelukjes zijn echter snel verholpen. Schraap allereerst het ijs weg met een lepel, het liefst volledig. Is er nog steeds een vlek te zien? Drenk dan een katoenen doek in een zwakke ammoniakoplossing en bet hiermee het tapijt voorzichtig af.

 
Vet- & olievlekken

Vet- & olievlekken

Vetvlekken zijn niet alleen op kleding ergerlijk, maar al evenzeer op het tapijt. Wanneer u snel reageert, kan de vlek echter nagenoeg volledig verwijderd worden. Schraap vetvlekken allereerst weg met een lepel. Drenk daarna een katoenen doek in een mild reinigingsmiddel en bet hiermee de vlek af. Blijft de vlek zichtbaar, dan kunt u nabehandelen met een azijnoplossing.

 
Koffievlekken

Koffievlekken

Wie herkent het niet: je schenkt 's ochtends slaapdronken koffie in en het is al gebeurd. Koffie gemorst. Maar geen paniek – onze experts hebben hiervoor de perfecte oplossing. Absorbeer met een katoenen doek of keukenpapier zoveel mogelijk van de koffie. Behandel de vlek daarna met een zwakke ammoniakoplossing. Herhaal dit wanneer de vlek dan nog niet verdwenen is.

 
Kauwgom

Kauwgom

Bij deze plakkerige vlek slaat bij iedereen de vertwijfeling toe. Maar onze experts weten gelukkig raad. Verijs om te beginnen de vlek. Neem een stuk ijs (ijsblokjes) en leg het zo op de vlek dat deze volledig bedekt is. Door de verijzing wordt de kauwgom hard, waarna u de plak eenvoudig kunt verwijderen. Blijven er niettemin resten van de kauwgom aan het tapijt plakken, dan kunt u deze behandelen met een speciaal hiervoor bestemde vlekkenverwijderaar.

 
Lippenstift

Lippenstift

Dit soort vlek is niet graag gezien, omdat lippenstift vaak een opvallende kleur heeft. Schraap de lippenstift met een lepel uit het tapijt. Behandel een niet volledig verdwenen vlek na met een mild reinigingsmiddel. Dep het reinigingsmiddel met een spons in het tapijt. Behandel na met ammoniak en/of een azijnoplossing indien de vlek ook na de behandeling met het reinigingsmiddel nog te zien is.

 
Melk

Melk

's Ochtends aan het ontbijt met het gezin eventjes niet opletten en het is al gebeurd. Of er wordt gemorst bij het inschenken van de koffie of er valt een glas om. Met de volgende tip bewaart u uw goede humeur. Zuig eenvoudig met keukenpapier of een katoenen doekje zoveel mogelijk van de melk op. Zijn er dan nog vlekresten te zien, dan bedruipt u een doekje met een mild reinigingsmiddel. Bet met het doekje voorzichtig het tapijt af. Is de vlek dan nog steeds niet helemaal weg, dan kunt u nabehandelen met een milde ammoniakoplossing en zo nodig een azijnoplossing.

 
Inkt

Inkt

Inktvlekken komen tegenwoordig gelukkig niet zo vaak meer voor. Maar ze zijn zo gebeurd en kunnen een tapijt ruïneren. Spuit om blijvende vlekken te voorkomen de inktvlek allereerst in met haarspray. Wacht tot de haarspray gedroogd is. Verdun nu de vlek met water en wijnazijn en borstel de inkt voorzichtig uit het tapijt.

 
Kaarwas

Kaarwas

Op een romantisch avondje verlies je al snel de tijd uit het oog – en de kaars. De vloeibare was druppelt op het tapijt en stolt. Hoe gaat u de vlek verwijderen? Onze experts hebben ook op dit soort vlek een antwoord. Leg vloeipapier over de was en strijk hierover met het strijkijzer. Zodra de was voldoende warm geworden is, wordt hij weer vloeibaar en kan door het vloeipapier geabsorbeerd worden. Let er daarbij wel goed op dat het strijkijzer niet te heet wordt en blijf vooral heen en weer strijken! Blijft het strijkijzer te lang op dezelfde plek op het tapijt staan, dan kunnen daar brandvlekken ontstaan.

 
Thee

Thee

Of het nu op het werk of thuis is – iedereen is bekend met theevlekken op het tapijt of sporen van thee op de plaats waar je je beker had neergezet. Ook voor deze vlek weten onze experts raad. Absorbeer met keukenpapier of een katoenen doek zoveel mogelijk van de thee. Is de vlek hiermee niet volledig verdwenen, drenk dan een spons in een zwakke ammoniakoplossing en bet hiermee het tapijt af.

 
Nagellak

Nagellak

Zo gebeurd wanneer u gehaast uw nagels lakt en daarbij het flesje omstoot of per ongeluk met nog niet helemaal gedroogde nagels het tapijt aanraakt. Een nagellakvlek is ergerlijk. Schraap met een lepel zoveel mogelijk nagellak weg. Behandel daarna eventueel nog aanwezige vlekresten net zo lang met een nagellakremover tot alles volledig verdwenen is.

 
Mosterd

Mosterd

Al lopend even snel een hotdog of lekkere sandwich eten en het is al gebeurd. Een mosterdvlek op het tapijt is ergerlijk, maar betekent nog niet het einde van uw tapijt. Hoe sneller u de mosterdvlek met een lepel wegschraapt, des te beter. Blijven er dan nog mosterdsporen te zien, drenk dan een katoenen doekje in een mild reinigingsmiddel en bet de vlek af met het doekje. Behandel zo nodig na met een zwakke ammoniakoplossing.

 
Verontreiniging door dieren

Dieren

Of het nu een hond, kat of huisvarken is – elk dier dat naar buiten gaat, neemt ook vuil weer mee naar binnen. Eventjes niet opgelet en de zo geliefde viervoeter is een ongelukje overkomen. Binnen een mum is het tapijt verontreinigd met drek of urine. Spoel bij urinevlekken het tapijt direct met veel water uit om zoveel mogelijk van de urine te verwijderen. Belangrijk is om zo mogelijk enkele keren achter elkaar met water uit te spoelen om de urine net zo lang te verdunnen tot ze nagenoeg volledig verdwenen is. Dit is belangrijk, omdat de urine anders de tapijtvezels sterk kan aantasten. Absorbeer het bij het reinigen gebruikte water met keukenpapier of een katoenen doek. Bet daarna de plek af met een azijnoplossing. Leg vervolgens enkele katoenen doeken over het totale gereinigde oppervlak en houd de doeken op hun plaats met een zwaar voorwerp. Laat de plek zo minstens zes uur drogen. Verzamel bij drekvlekken eerst de vaste uitwerpselen met een plastic zakje. Reinig daarna het tapijt met een in de handel verkrijgbaar reinigingsmiddel. Dep na het reinigen het tapijt droog en spoel het uit met veel water. Dep aansluitend de plek opnieuw droog. Spuit tot slot voor de zekerheid het totale verontreinigde gebied in met een desinfectiemiddel. Voor verontreinigingen met dierendrek bestaan speciale desinfectiemiddelen. Uw dierenarts kan u een geschikt product aanbevelen. Bij gebruik van desinfectiemiddelen is echter wel voorzichtigheid geboden, omdat ze het tapijt kunnen verkleuren. Test daarom altijd op een niet goed zichtbare plek eerst of behandeling met het middel het tapijt niet verkleurt.

 
Tomatensaus, Ketchup & Mayo

Tomatensaus, Ketchup & Mayo

Tijdens een uitgelaten grillparty is het zo gebeurd – je worst rolt met ketchup en/of mayonaise en al van je bord. Laat de relaxte sfeer niet bederven door zo'n bagatel! Maar dan is wel directe behandeling van de vlek geboden. Verwijder eerst de grove resten en laat het tapijt direct weken. Dit kunt u het beste met koud water doen. Laat de vlek 20 minuten inweken. Verwijder bij ingedroogde ketchupvlekken eerst de resten met een stomp voorwerp en laat daarna ook in dit geval de vlek weken. Was de vlek tot slot uit met een lauwwarm sopje van water met zeep (zonder azijn). Wrijf ook hier niet. Hierna kunt u het tapijt het beste enkele uren ophangen, zodat het volledig kan drogen. Bet eventueel nog resterende vetranden met spiritus en wrijf de vlek voorzichtig weg. Let met spiritus echter wel goed op, omdat het tapijt door spiritus kan verbleken. Test spiritus altijd eerst op een onopvallende plek, zodat de kleurechtheid niet aangetast wordt.

 
Chocolade

Chocolade

Haast elk huishouden kent zulke vlekken. Met name chocola ontsiert een tapijt. Zit de chocola al in het tapijt vastgekoekt, probeer dan eerst de toplaag weg te schrapen. Daarna kunt u het beste met een spons de vlek inwrijven met water. Behandel de vlek daarna met warm water. Smeer de vlek tot slot in met wat zeep en verwijder hiermee de laatste resten. Galzeep is hiervoor heel geschikt. Afhankelijk van de kleur en soort kunt u het tapijt ook behandelen met bakpoeder of azijnessence. Bedenk echter dat dit een blekend effect kan sorteren. Test het daarom eerst op een onopvallend plekje. Na verwijdering van de chocola kunnen er nog vetvlekken achterblijven. Deze verwijdert u heel eenvoudig met een goed huismiddeltje. Ideaal hiervoor is aardappelmeel, dat in veel huishoudens voorhanden is. Strooi eenvoudig het meel uit over het tapijt en laat het inwerken. Borstel na enige tijd het meel van het tapijt en zuig het restant op met de stofzuiger. Alle vetvlekken zouden nu verdwenen moeten zijn. Een alternatief voor aardappelmeel is een gangbaar mineraalwater. Mineraalwater heeft als voordeel dat men het meestal toch al in huis heeft en het dus niet extra hoeft te kopen. Sprenkel eenvoudig mineraalwater over de vlek in het tapijt en laat het inwerken. Bet na enige tijd het tapijt voorzichtig af met een keukendoek en neem zo het vet op.

 
Lijm

Lijm

Of het nu tijdens knutselen is of bij renovatiewerkzaamheden – iedereen heeft wel eens een druppel lijm op het tapijt gemorst. Nu echter niet wanhopen, maar snel handelen, voordat de lijm op het tapijt opdroogt. Lijmresten verwijdert u door de plek extreem af te koelen. Leg kleine vloerkleden in het vriesvak of de vriezer. Grotere kunt u met ijsblokjes behandelen. De meeste lijmsoorten zijn in bevroren toestand goed los te trekken of weg te schuren. U kunt de lijm er ook afkloppen, maar daarvoor moet de massa door en door bevroren zijn. De lijm springt er dan onder het kloppen af; meestal blijft er niets achter. Wacht bij hoogpolig tapijt tot de lijm droog is en snijd de resten dan voorzichtig weg met een scheermesje. Vanzelfsprekend probeert u hierbij zo weinig mogelijk haren weg te snijden. U kunt ook met het mesje net zo lang schrapen tot de lijmresten weg zijn.

 
Aarde & drek

Aarde & drek

Aarde en drek zijn heimelijke metgezellen elke keer als er iemand over het tapijt loopt. Wanneer het dan ook nog eens een komen en gaan in huis is, kunt u er nog zo goed op letten – maar vroeg of laat worden zulke vlekken zichtbaar. Zolang de aarde aan de schoenen nog niet in het tapijt opgedroogd is, zou u het voorzichtig met de hand moeten verwijderen. Pluk grove verontreinigingen voorzichtig met de vingers op, zonder de aarde nog dieper in het tapijt te persen. Laat daarna de resterende aarde opdrogen. Sommige stofzuigers zijn met een roterende tapijtborstel uitgerust; de borstel reinigt zeer grondig en haalt allerhande vuil uit het tapijt naar boven. Al naargelang van de streek heeft aarde een andere samenstelling. Aarde met een hoog ijzergehalte veroorzaakt bijzonder hardnekkige vlekken. Normaal gesproken kunt u, na het vervuilde tapijt gezogen te hebben, een aardevlek verwijderen met een zachte doek en schoon water. Let er bij het schoonmaken op de aardevlekken niet nog dieper in het tapijt te drukken, maar ze eruit te wassen. Blijft er na deze reiniging nog een aardevlek zichtbaar, die ook niet met de stofzuiger te verwijderen is, dan behandelt u de vlek verder zoals eerder beschreven. Ook vlekken van ijzerhoudende aarde kunt u uit het tapijt verwijderen. Behandel dit soort vlekken hetzelfde als roestvlekken. Roestvlekken verwijdert u ofwel met een mengsel van oxaalzuren of met citroensap en zout.

 
Schimmel

Schimmel

Schimmelvlekken in het tapijt blijven meestal onopgemerkt, omdat ze optreden op plekken die je niet dagelijks ziet. Toch zou u dit soort vlekken zo snel mogelijk moeten verwijderen, omdat ze niet alleen lelijk ogen, maar ook gevaar voor de gezondheid inhouden. Zijn de schimmelvlekken op textiel al wat geprononceerder, dan kan een eenvoudige zeep in combinatie met zonlicht de vlek verwijderen. Als alternatief voor de inwerking van de zon kunt u de vlek ook insmeren met een middel voor koud bleken. Mocht dat allemaal niets uithalen, dan kunt u de schimmelvlek ook bestrijken met citroensap. Laat het eventjes inwerken, bestrooi het met zout en laat het in de felle zon drogen. Raadzaam is wel om het middeltje van tevoren te testen op een niet zichtbare plaats.

 
Fruit & groente

Fruit & groente

Zomertijd is fruittijd. Uitgerekend rode, blauwe of lila vruchten zijn het lekkerst en zoetst. Belanden deze op het tapijt, dan veroorzaken ze in het oog springende vlekken. Spoel om te beginnen de vlek uit met koud, helder water. Uiterst belangrijk hierbij is om het koude en heldere water te gebruiken zonder toevoegingen. Nu is het de beurt aan galzeep. Smeer de vlek rijkelijk met de zeep in en laat de galzeep enige tijd inwerken. Spoel vervolgens het tapijt opnieuw intensief uit met koud water. Eerste hulp bij groentevlekken kan ook de zon bieden. Spoel ook in dit geval de vlekken eerst met koud, helder water uit en leg het tapijt daarna te drogen in de zon. In de meeste gevallen verdwijnen de vlekken zonder resten achter te laten en alles wordt weer stralend schoon.

 
nach oben